5 Mart 2014 Çarşamba

BAĞIMSIZ DENETİMİN FİRMA DEĞERİNE KATKISI




Firmalar, gerek maliyeti gerekse muhasebe kayıtlarında daha serbest olmak vb. nedenlerle yasal açıdan zorunla olmadığı sürece Bağımsız Denetim yaptırmamayı tercih ediyorlar. İlk bakışta bu durum firma lehine gibi görülmekle birlikte, karlılığın ve firma değerinin artmasının faaliyetlerini büyütmesiyle, bunun ise daha fazla kaynak temini ile mümkün olacağını dikkate aldığımızda Bağımsız Denetimden kaçınmanın firmanın büyüme potansiyelinden istifade edilmemesi nedeniyle uzun vadede firmanın aleyhine durum yaratacağı açıktır.   

Kaynak temini deyince sadece Bankacılık sistemi kredilerini anlamamak gerekir. Firmanın, kayıtlarını Bağımsız Denetimden geçirmiş ve hatta bununla yetinmeyip Kredi Derecelendirme Raporu da düzenmiş olmasının firmanın piyasa itibarına sağlayacağı olumlu katkının etkisi ile piyasa kredisinin de artacağı, firmanın gerek tahvillerine gerekse Hisse Senetlerine ilginin/talebin artacağı, piyasadan nispeten daha uygun koşullarla (daha uzun vadeli, ve daha yüksek limitli) alımlar yapabileceğini ve bunun firma değerine katkısını da hesaba katmak gerekir.

Firmalar, menfaat sahiplerinin (Hissedarlar, Alacaklılar, Müşteriler, Tedarikçiler, Çalışanlar, Devlet ve hatta potansiyel Yatırımcılar) doğru bilgilere sahip olmasını sağlamak ve bunu güvenilir şekilde teyit ettirmek üzere kayıtlarını Bağımsız denetimden geçirmekte ve Bağımsız Denetim Raporlarını Yıllık Faaliyet Raporlarında  ilan etmektedirler. Bu Raporlardaki bilgiler veri kabul edilerek Yatırımcılar ve diğer menfaat sahipleri firma hakkında kararlar vermektedir. Bağımsız denetim Raporları Kredi Derecelendirme Raporlarının hazırlanmasında da veri kabul edilmektedir. Bir firmanın faaliyetlerini Bağımsız Denetime ve hatta Kredi Derecelendirmeye açması, menfaat sahiplerinin güvenilir, kıyaslanabilir ve anlaşılabilir bilgilere kolayca ulaşmasına imkan vermesi nedeniyle daha bol ve ucuz kaynağa ulaşmasına ve böylelikle de firma değeri' nin ençoklanmasına imkan vermektedir.   

Uluslararası Finansal Raporlama Sistemi'ne uygun olarak hazırlanmış ve Bağımsız Denetimden geçerek standartlara uygunluğu teyit edilmiş mali veriler, Firma yönetimine doğru bilgi akışı sağlayarak mali tablolarla ilgili tahmin ve analiz yapmasına ve geleceğe yönelik sağlıklı kararlar almasına imkan vermektedir. 

Yetkili Kurum;
uluslararası standartlarla uyumlu Türkiye Muhasebe Standartlarını oluşturmak ve yayımlamak, bağımsız denetimde uygulama birliğini, gerekli güveni ve kaliteyi sağlamak, denetim standartlarını belirlemek, bağımsız denetçi ve bağımsız denetim kuruluşlarını yetkilendirmek ve bunların faaliyetlerini denetlemek ve bağımsız denetim alanında kamu gözetimi yapmak yetkisini haiz Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu 02.11.2011 tarih ve 28103 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile kurulmuştur.

Bağımsız Denetimin Kapsamı;
2012/4213 Sayılı Bakanlar Kurulu kararına istinaden 01.01.2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Kamu Gözetimi Kurumunca belirlenerek 14 Mart 2014 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmış olup, Şirketlerin denetime tabi olup olmadığının belirlenmesinde tek başına veya bağlı ortaklıkları ve iştirakleriyle birlikte aktif toplamına, yıllık net satış hasılatına ve çalışan sayısına ilişkin genel ölçütler aşağıdaki gibi belirlenmiştir.
  • Aktif toplamı : 75 milyon TL ve üzeri 
  • Yıllık net satış hasılatı : 150 milyon TL ve üzeri 
  • Çalışan sayısı : 250 çalışan ve üzeri 
Bakanlar Kurulu Kararına göre şirketlerin denetime tabi olması için yukarıda belirtilen üç ölçütten ikisini üst üste iki hesap dönemi sağlaması gerekir.

Bunların dışında; İlgili Bakanlar Kurulu kararının ekini oluşturan 1 ve 2 sayılı listelerde bulunan firmalar da kararda belirtilen kıstaslar dahilinde bağımsız Denetime tabidir.

Bakanlar Kurulunun Bağımsız Denetimin kapsamını bu konudaki alt yapının tamamlanmasına bağlı olarak kademeli olarak genişletmesi ve çok sayıda firmanın bağımsız denetim kapsama zorunlu olarak girmesi beklenmektedir. Nitekim 14 Mart Tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Kurul kararı ile, aktif büyüklük kıstası 150 Milyon TL'dan 75 Milyon TL'ya, Yıllık Net satış hasılatı kıstası 200 Milyon TL' dan 150 Milyon TL' ya ve Çalışan sayısı kıstası da 500 kişi den 250 kişiye düşürülerek Bağımsız Denetime tabi olacak firma kapsamı genişletilmiştir. Bu değişiklikle yaklaşık 3.500 firmanın Bağımsız Denetim kapsamına gireceği tahmin edilmektedir.  Gerekli altyapının oluşması ve Belirli ölçeğin üzerindeki firmaların Bağımsız Denetim kapsamına girmesi kaçınılmaz bir gerçek olarak durduğuna ve Bağımsız denetimden geçirilmenin firma değerine katkısını dikkate alan firma yöneticilerinin firmalarını geleceğe hazırlamak için gerekli kararı daha fazla ertelememelerini öneririm.

Not: Yukarıdaki rakamlar 14 Mart Tarihli Resmi gazeteye istinaden revize edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder