20 Mart 2014 Perşembe

SANAL PARA BİTCOİN

Uzak doğuda gelişip hızla kullanım alanı bulan ve bir yıl içinde değeri yaklaşık % 8000 oranında artan sanal para BİTCOİN’ in Aralık 2013 başlarında Çin Devletince, ticari kurumlar tarafından kullanılmasının yasakladığını öğrenmemle birlikte, konuya ilgim artmaya başladı. Çin Merkez Bankasından yapılan açıklamada; Bitcoin’ in sanal bir emtia olduğunu, para birimi gibi yasal bir statüye sahip olmadığını, finansal kurumların Bitcoin fiyatı veremeyeceği, alım-satım yapamayacağı ya da Bitcoin ile ilişkili ürünleri sigortalayamayacağı belirtildi. Temmuz 2013'da Tayland yönetimi sanal para Bitcoin'i yasadışı ilan ederek ülkedeki kullanımını tamamen yasaklamıştı. Çin'in ardından Rusya'da Şubat 2014 de BİTCOİN kullanımını yasakladı


 Son dönemde popülaritesi hızla artan sanal para BİTCOİN  hakkında  yazılı ve görsel basında haberler sıklaşmaya başladı;
  
• Dünyanın en zengin işadamlarından Warren Buffett Bitcoin'in gerçek değeri olmayan bir 'serap' olduğunu, ekonomist Nouriel Roubini Bitcoin'in Ponzi oyunu (saadet zinciri) olduğunu söylerken yatırım bankası Goldman Sachs analistleri de Bitcoin'in çok dalgalı olduğu için uyarlanabilirliğinin şüpheli olduğunu vurguladı. 
• e-ticaret devi Alibaba.com 14 Ocak 2014 tarihinden itibaren site üzerinden Bitcoin ile işlem yapılamayacağını duyurdu 
•  Japonya Bitcoinin ülke sınırlarında gerçek para olarak kullanılamayacağını duyurdu. 
• Mart 2014 başında, Sanal para birimi Bitcoin şirketlerinden First Meta’nın CEO’su Autumn Radtke Singapur’daki apartman dairesinde ölü bulundu, Bitcoin'in en büyük ve en eski borsası Mt. Gox, Tokyo'da iflas başvurusunda bulundu.

Arkasında herhangi bir düzenleyici devlet otoritesi bulunmayan sanal para Bitcoin, deneysel olarak kriptolu bir yazılımla gerçekleştirilmiştir. Sistemin güvenliği oldukça karmaşık dağıtık yapı ile sağlanmaktadır. Hiçbir merkez veya ülke tarafından kontrol edilmeyen ve çok yüklü para transferlerinin birkaç dakikada, hiçbir prosedüre ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilebilirliği nedeniyle sanal para Bitcoin'in, yasadışı aktivitelerde kullanılmaya yatkınlığının bu yasaklamalara neden olduğunu iddia etmek hiç de zor olmamaktadır. Bitcoin maksimum 21 milyon sayısı ile sınırlı olup, bu gün itibariyle piyasada 12.499.100 adet Bitcoin olduğu ve dolaşımdakilerin toplam değerinin 7,9 milyar dolar seviyesinde olduğu, kasım 2013 de günlük 102.000 adete çıkan işlem adetinin bu günlerde 69.500 seviyesine olduğu bilinmektedir. 



3 Ocak 2009'da hayata geçen Bicoin ağının manifestonun yazarı Satoshi Nakamoto'dur fakat muhtemelen gerçek ismi değildir. Newsweek dergisi tarafından sanal para Bitcoin'i icad eden kişi olarak tanıtılan japon asıllı amerikan vatandaşı Satoshi Nakamoto, kendisi ile ilgili iddiaları kabul etmemiştir. 

  
Ülkemizde, Temmuz 2013 tarihinde 150 TL dan işlem görmeye başlayan sanal para
TARİH
FİYAT (*)
21.09.2013
        241 TL
31.10.2013
        395 TL
30.11.2013
      2.747 TL
30.12.2014
      1.529 TL
31.01.2014
      1.760 TL
26.02.2014
      1.224 TL
19.03.2014
      1.368 TL
 Bitcoin’in son altı aylık fiyat değişimini incelediğimizde 29 Kasım 2013 tarihinde 2.890 TL ile en üst seviyeye çıktığı ve sonrasında düşüşe geçtiği, günlük işlem hacminin 1 Milyon TL’ya kadar yükseldiği öğrenilmiştir.  İnternette TL üzerinden Bitcoin  işlemi yapan internet siteleri faaliyete  geçmiştir.  25 Kasım 2013 tarihinde basın bildirisi yayınlayan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumumuz, her hangi bir mağduriyet yaşanmaması için Bitcoin sistemine karşı bilgilendirme yoluna gitmiştir. Bitcoin hakkındaki BDDK basın açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz.

Amerikan Doları ve EURO gibi rezev para olma potansiyeline sahip olması, çok düşük masaf/komisyonla dünyanın her tarafına ödeme yapma olanağı vermesi nedeniyle mevcut finansal sistem tarafından kendine rakip görüldüğü ve bu nedenle, yaygınlaşmasının önünün kesilmeye çalışıldığı, yasaklamaların geldiği sanal para Bitcoin savunucuları tarafından iddia edilmesine karşılık, sanal para sisteminin kara para’nın aklanması imkanını vermesi, para hareketlerinin resmi otoriteler tarafından çok iyi izlenememesi ve saadet zinciri gibi bir gün bitme riskinin bulunması nedeniyle resmi otoritelerin sanal para Bitcoin’ in yaygınlaşmasına seyirci kalmayacaklarını, hesaba katmak gerekir. Bitcoin in geleceğinin, kullanıcılarının ihtiyaçları ile  resmi otoritelerin kara para aklanmasını önleme çabalarını bir arada dengelemesine bağlı olduğunu düşünüyorum. Bir para biriminin uluslar arası piyasa kabul görme kabiliyetinin o paranın arkasındaki otoritenin ekonomik, askeri ve siyasi gücüne de bağlıdır. USD, EURO ve STERLİN örneklerinde bunu çok iyi şekilde görmekteyiz. Sanal Para BİTCOİN' in arkasında böyle bir destek bulunmamaktadır.


Benim tavsiyem, insanların çok iyi bilmedikleri sistemlere girmemeleri, ölçemedikleri riski almamaları istikametindedir. Kasım 2013 de yaşanan anormal fiyat artışı iştahınızı kabarttığında, 29 Kasım tarihinde 2.890 TL dan işlem gören Bitcoin in fiyatının bu gün 1.368 TL’ ya düştüğünü de dikkate almanızı, Bitcoin in sadece internetteki özel piyasasında/sisteminde geçerli olduğunu, Merkez Bankamızca üretilen Türk lirası gibi elinize alıp bakkaldan ekmek alamayacağınızı da hatırlatmak isterim     

Not: Yukarıdaki veri ve değerlendirmeler bilgi amaçlı olup herhangi bir taahhüt içermemektedir.

(*) Günlük Ortalama fiyat

1 yorum:

  1. Elinize sağlık İzniniz olursa Facebook'ta paylaşmak isterim.

    YanıtlaSil