Tarımsal faaliyetlerin ve Kırsal Ekonomik faaliyetlerin geliştirilmesi konusunda % 50-% 65 aralığında HİBE Desteği 2011 yılında beri verilmeye başlandı.. Avrupa Birliği desteği ile verilmekte olan bu hibelerden yaralanarak faaliyetini geliştirmek isteyenler için aşağıda küçük bir özet çıkarmaya çalıştım. Özellikle Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi seçeneği altında Turizm, Pastane, Restoran, pansiyon, Otel tesislerinin kurulum ve modernizasyonuna, El sanatlarına, yerel ürünlerin geliştirilmesine ve daha pek çok alana HİBE desteği veriliyor. Bana verilmez diye peşin hükme varmadan önce kurumun web sayfasına girip desteklenen faaliyetleri ve bunlara ilişkin koşulları incelemenizi öneririm.
Avrupa birliğinin aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturduğu katılım öncesi mali yardım aracı kapsamında hazırlanan IPARD programının ülkemizde uygulanmasından TKDK (Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu sorumludur. 2011 yılından itibaren uygulamaya konulan program ile kapsama alınmış 42 ilde desteklenecek yatırımlara % 50 - % 65 aralığında HİBE desteği verilmektedir.
Bu konuda sınırlı bir kaynak ayrılmış olduğu ve şu anda bu kaynağın yaklaşık yarısının kullanılmış olduğunu dikkate aldığımızda bu hibe desteklerinden faydalanmak isteyenlerin ellerini çabuk tutması, www.tkdk.gov.tr adresinden ayrıntıları incelemesi ve bulunduğu İl merkezindeki TKDK ile temasa geçmesinde fayda bulunmaktadır.
Desteklenen Yatırım Alanları;
- Tarımsal İşletmelerin Topluluk Standartlarına Yükseltilmesi ve Yeniden yapılandırılmasına yönelik Yatırımlar (Süt Üreten Tarımsal İşletmeler, Et Üreten Tarımsal İşletmeler)
- Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanmasının geliştirilmesi ve Topluluk Standartlarına yükseltilmesine yönelik Yatırımlar (Süt ve Süt Ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması, Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması )
- Kırsal Ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik yatırımlar ( Çiftçilik faaliyetlerinin (Arıcılık, Süs Bitkileri, Tıbbi ve Aromatik bitkiler)çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, Yerel Ürünlerin ve Mikro işletmelerin geliştirilmesi, Kırsal Turizm, Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi)
Hibe Oranları ;
Kapsam dahiline giren tüm yatırımlarda, Toplam uygun harcama miktarının % 50 si oranında HİBE desteği verilmekte, yatırımın konusuna göre başvuru sahibinin 40 yaşının altında olması durumunda Hibe oranı % 55’e, Dağlık alandaki tarımsal işletmelerde % 60’ a, her iki koşulu birlikte taşıyan yatırımlarda ise % 60’ e yükselmektedir.
Kimler Başvurabilir;
65 yaş sınırını aşmayan, yatırım konusunda eğitim veya mesleki yeterliliğe sahip olduğunu belgeleyenler, SGK ve Vergi Borcu olmaması kaydıyla bu desteklerden faydalanmak üzere başvurabilir.
Ayrıntılı bilgi için ; www.tkdk.gov.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder